Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

srenfrderu

Uvaženi predsjedniče EDC Banja Luka prof. dr Duško Vejinoviću, uvažene kolege i cijenjeni prijatelji, koristim priliku da Vam u ime crnogorskog Centra za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore „Defendologija“ – Nikšić čestitam Jubilej koji je ravan vječnosti kao rodonačelnicima Defendologije – savremene nauke o bezbjednosnim studijama, zaštiti, bezbjednosti i odbrani.

Biti pregaoc i naučnik nije lak zadatak, posebno ne u vremenu kada se nauka potire i omalovažava. Kada se svemu onome što se može nazvati struka dodaje dnevno politikanstvo i omalovažavajuća retorika. Tim prije, stvoriti nešto u tom vremenu a EDC Banja Luka je to hrabro uradio – stvorio i utvrdio nauku, to nije lak zadatak. Svi zajedno ostajemo začetnici ove originalne nauke i svjedoci jednog teškog vremena koje  nadamo se ostaje iza nas. U poljima budućnosti ostaje, uvjeren sam, zračak svjetlosti koji predskazuje svijetlu budućnost Defendologije.  Crna Gora je po uzoru na Republiku Srpsku i prof.  dr. Duška Vejinovića i njegove saradnike,  krenula u naučni kosmos ostvarivanja jedinstvenog cilja a to je stvaranje i razvoj Defendološke nauke  u cijeloj Evropi i svijetu.

Uvažene kolege, u ovom trenutku sagledavajući Vaš ogromni naučni rad nije lako sve pobrojati a da se pri tome ne plašite da nešto značajno ne zaboravite, jer zaborava nema.

Želim da Vam čestitam i na originalnom naučnom radu u proteklih 20. godina i približavanju izdavanja četrdesetog broja časopisa „Defendologija“. Čestitam Vam i na izdavanju velikog broja publikacija, radova, organizaciji naučnih skupova i objedinjavanju svih defendologa na jednom mjestu.  Moram istaći da nije bilo dileme prije pet godina,  koje mi proslavljavamo 05 marta tekuće godine,  kada smo krenuli Vašim putem, možda ne toliko uspješno kao i Vi ali sigurnim korakom jer imamo na koga da se oslonimo. To u ovom vremenu nije mala stvar.  Nijesu nas razdvajale politike, političari niti dušebrižnici, nego su nas spajale buduće aktivnosti duboko prožete lijepom prošlošću i savremenom budućnosti i zato ostajemo zajedno krčeći put još jednoj modernoj vrijednosti a to je Defendologija.

Na kraju ove čestitke Jubileja koristim priliku da Vam u ime crnogorske Defendologije, poželim svijetlu naučnu budućnost protkanu naučnim idejama, mislima i strategijama, osjećam i potrebu da Vam poželim puno uspjeha u daljem ličnom i profesionalnom radu, porodičnoj sreći kao našim velikim prijateljima sa željom da predano nastavite da radite na stvaranju i izgradnji Defendologije za naše buduće generacije.  

Srećan Vam Jubilej.

Srdačan pozdrav od predsjednika mr sc Milić Slavka.

U Nikšiću, 28. februar  2017. godine