Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

srenfrderu

Dosljedni tradiciji Časopisa u razvoju stručne i naučne misli... put slobode, pravde, istine i poštenja Poštovani čitaoci, autori, ljubitelji pisane riječi, ostali smo dosljedni razvoju stručne i naučne misli, na način da smo održali kontinuitet Časopisa u posljednjih 16 godina. Takođe, kvalitet objavljenih radova je imperativ Redakcije koja ulaže značajne napore da Časopis bude prepoznatljiv i da dâ doprinos naučnim oblastima kojima se bavi. Takav pristup zahtijeva veliku posvećenost, profesionalizam i entuzijazam, imajući u vidu da je uređivanje naučnog časopisa složen posao koji pored stručnosti zahtijeva finansijsku podršku, koju je u ovom nesigurnom i sve više kriznom vremenu sve teže obezbijediti.

Moralna je obaveza glavnog i odgovornog urednika da ukaže i na ove probleme, jer društvo koje ne ulaže dovoljno u razvoj naučne misli suočiće se sa posljedicama, čiji će negativni efekti biti dugoročni. Naši urednici i članovi Redakcije, nesebično, stručno i, prije svega, pro bono daju veliki doprinos da Časopis opstane i ne samo to, nego nastoje da se ta plemenita ideja unaprijedi. Bez obzira na sve uticaje, Defendologija će i dalje nastojati da ide u korak sa naučnim i stručnim dostignućima, ali i sa aktuelnim društvenim kretanjima, trendovima i tendencijama. Naše opredjeljenje je stvaranje demokratskog i stabilnog društva. To nije moguće bez vladavine prava, ekonomske stabilnosti i uvažavanja kulturnih i nacionalnih sfecifi čnosti naroda u Bosni i Hercegovini.

Isključivost političkih elita, nedostatak osjećaja za probleme običnog čovjeka i javno dobro, korupcija i organizovani kriminal, izražene socijalne razlike i porast siromaštva neki su od gorućih problema u našem društvu. Navedeni društveni problemi ujedno su i izazovne teme za društvena istraživanja. Veliki umovi najčešće ne žele da budu vladari, naprosto jer hoće da se bave stvaranjem, a ne varanjem. Oni ne žele da vladaju niti da osvajaju. Žele da pomognu svima, žele da dijele sreću, a ne patnju. Ne žele da se mrzimo. Na ovom svijetu ima mjesta za sve. Majka Zemlja nas može prehraniti sve. Možemo živjeti slobodno i lijepo, ali ne smijemo promašiti put, put slobode, pravde, istine, poštenja...

Ne smijemo dozvoliti: da pohlepa zatruje naše duše, da postavi prepreke mržnje, da nas vodi u patnju, da nas nauka napravi ciničnim, a intelekt bezdušnim. Razmišljamo previše, a osjećamo premalo. Nama treba humanost. Više od inteligencije, treba nam dobrota i velikodušnost. Bez tih kvaliteta život bi bio nasilan i sve bi bilo izgubljeno. Priroda svih tehničko-tehnoloških pronalazaka vapi za našom dobrotom, za opštim jedinstvom duha. Naš glas treba da doseže do miliona ljudi, da mijenja stvarnost na bolje. Onima koji me čuju, kažem – ne očajavajte. Nesreće koje se nad nama događaju zbog pohlepe i gorčine čovjeka, koji se boji ljudskog napretka, će proći. Borimo se za novi svijet, prijatan svijet, gdje će čovjek moći da radi, mladost imati budućnost, a starost bezbjednost.

Borimo se za razuman svijet, svijet poštenja, pravde, nauke, obrazovanja i napretka, koji će svima donijeti sreću. Da li je potrebno naglasiti da je prostor jugoistočne Evrope, time i Bosne i Hercegovine, u bezbjednosnom i geopolitičkom smislu vrlo značajan, što nameće potrebu za postojanjem naučnog časopisa otvorenog za različite akademske poglede i pristupe? Defendologija je otvorena širokom krugu autora iz zemlje, regiona jugoistočne Evrope i drugih zemalja u svijetu, da naučno utemeljeno, objektivno i ideološki neopterećeno prezentuju rezultate svoji teorijskih i empirijskih istraživanja.

Kao što vidite, ostali smo i dalje vjerni multidisciplinarnoj orijentaciji vašeg i našeg časopisa, a u ovom broju prisutni su radovi iz područja: kriminologije, krivičnog prava, ekologije, međunarodnih odnosa, socijalne patologije i lingvistike, kao, što su Predstavnici starije populacije kao akteri krivičnih djela(Older criminals and the crimes they commit), Pripremanje krivičnog djela u krivičnom zakonodavstvu u Bosni i Hercegovini, Ekološka kriza i održivi razvoj, Međudomaće odrednice ponašanja država, Uloga socijalnih faktora u formiranju nasilničkog ponašanja kod djece, Korpusna lingvistika. Poštovane kolege, stručni i naučni radnici, u ime Redakcije pozivamo vas da i dalje objavljujete radove u našem časopisu u cilju razvoja naučne i stručne misli, i društvenog prosperiteta u cjelini.

Glavni i odgovorni urednik

Kompletnu PDF verziju časopisa "Defendologija" na srpskom jeziku preuzmite ovdje, na engleskom jeziku preuzmite ovdje.