Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

srenfrderu

Savremeni naučno-tehnološki razvoj čovječanstva omogućio je i sve veću rasprostranjenost znanja o: bezbjednosnim studijama, zaštiti, bezbjednosti i odbrani. Iako se oni, kao sveobuhvatni problem, posmatraju u svim naučnim disciplinama, nedostaje jedinstven sistemski pristup proučavanju osnovnih pojava na ovom polјu. Upravo taj i takav nedostatak u sadašnjoj nauci otklanja Teorija defendologije. Posvećenost naučnom metodološkom pristupu širenju znanja o:bezbjednosnim studijama, zaštiti, bezbjednosti i odbrani, je pravac djelovanja koji mi institucionalno, naučno i obrazovno, usavršavamo preko 20 godina.

Znanje o bezbjednosnim studijama, zaštiti, bezbjednosti i odbrani je rasprostranjeno, zato što se oni, kao sveobuhvatni problem posmatraju u svim naučnim disciplinama (ali nedostaje jedinstveni sistemski pristup, npr. ispitivanje i artikulacija, protok) osnovnih pojava na ovom polјu.Taj pristup obezbjeđuje Teorija defendologije, pristup koji mi naučno i obrazovno usavršavamo preko 20 godina. Prije 20 godina, na današnji dan 1. marta 1997. godine osnovano je Udruženja defendologa Republike Srpske, da bi 2007. godine promijenilo naziv u Defendologija centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja, a 2011. godine naziv mijenja u Evropski defendologija centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

Kopletnu publikaciju povodom Jubileja 20 godina Defendologije (1997-2017) možete preuzeti u PDF-u ovdje.