Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

srenfrderu

Čarolija prirode. Čarobna lepota prirode. Sklad, harmonija, čudesna pravila u broju latica, raskoš boja, transformacija u savršenu lepotu...

Jesmo li stigli da vidimo sve ovo? Jesmo li stali da se divimo cvetu na koji je sleteo leptir ili pčela? 

Jesmo li gledali  ranije kako pčela sleće nožicama koje su pune praha i odmori se ispred otvora za ulaz u košnicu, ostavi malo praha i na daščici na košnici kod ulaza... Jesmo li pogledali sve nijanse boja koje nam priroda pruža? 

Hoće li biti dovoljno medonosnih cvetova i predivnih rascvetalih livada, bagrema, majčine dušice i ostalih darova prirode,  koje uzimamo zdravo za gotovo i ne obraćamo pažnju da li hemijskim sredstvima protiv korova i ostalim hemikalijama,  koje nestručno i u većim količinama koristimo i uništavamo svoj i opstanak drugih.

Na samom početku ove priče, htedoh samo da podelim lepotu  proleće  sa vama (koja nam protiče u izolaciji), da vam poželim lep dan u izolaciji, da je lakše podnesete, jer zajedno možemo biti jači i izdržljiviji... A onda postadoh svestan sveopšte situacije,  poželeh  za trenutak da imamo vremena da registrujem lepotu, da je čuvamo svesni da svaka travčica ima svoju ulogu, svaka životinjica od najmanje do najveće, insekti imaju svoj smisao i zadatak postojanja I obavljanja dužnosti u lacnu ekosistema.

Uzdahnuh. Vratiću se da ponovo pogledam ovu lepotu i slušam divne akorde. Poklanjam vam ovu surovu priču o biološkoj opasnosti  koja se surovo nadvila  nad ovim svodom nebeskom. Budite strpljivi i pročitajte do kraja. Budite strpljivi i nemojte izlaziti. Čuvajte se, time čuvate i druge.Živi mi bili!

 

Čitav tekst možete vidjeti ovdje.