Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

Breadcrumbs

Migracije generalno, pa tako i ekološke migracije, predstavljaju jedan savremeni bezbjednosni izazov. Migracije su evoluirale, a time su evoluirali i rizici i prijetnje migracija po bezbjednost, ljudi, država i međunarodne zajednice (Mijalković i Petrović, 2016). Porast broja ekoloških izbjeglica u kombinaciji sa tekućim problemima koji se tiču rješavanja njihovog statusa u međunarodno-pravnoj regulativi postaje gorući problem međunarodne zajednice u 21. vijeku, koji može lako da se otrgne kontroli i dovede čak do upotrebe oružane sile (Ostojić, 2014:52).

Značajan segment rješavanja problema takve prirode svakako je predikcija. Dakle, adekvatno suprotstavljanje problemima koje ekološke migracije nose sa sobom iziskuje predviđanje rizika i broja ekoloških izbjeglica u budućnosti. U tekstu koji slijedi bavićemo se značajem push i pull faktora u takvom predviđanju.

Za čitav tekst, kliknite ovdje.