Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

srenfrderu

Breadcrumbs

Politika vladanja u kaosu, pod izgovorom „oni protiv nas, mi bi željeli s njima“ predstavlja svojevrsno umijeće manipulacije građanima u Bosni i Hercegovini, ali i zemljama Zapadnog Balkana. Rat kao organizirani sukob naoružanih ljudi kao produžena politika države i nacije radi zaštite države, ili opstanka države predstavlja osnov za dekriminalizaciju prikrivenih ideja nadprosječno inteligentnih političkih elita. Tako politika definira vrijednosti za koje nas godinama kroz život uče da je najvažniji, a to su država, politika, ideja. Nigdje u toj školi nisu provučene univerzalne vrijednosti poput ljudskog života, života onih do kojih nam je stalo, s kojim smo odrastali.

Deklarativno nam ponekad ukažu kako je ljudski život svetinja, ali onda nas nauče da je rat legitimno sredstvo da oduzimamo život „onom drugom, zato što je on/ona drugačiji od nas“. I da, upravo to drugačije nam predstavlja egzistencijalnu opasnost. Opasnost od koje nas postaje strah. U strahu reagujemo različito, jer ga različito doživljavamo. Neki od nas bježe, i takve upravo ovi prvi, legitimni i veliki definiraju kao kukavice. Ne zapravo, oni su racionalni i pravilno naučeni. Ljudski život je iznad bilo koje vrijednosti i oni ga poštuju, nisu željeli da ga uzimaju. Drugi pak, oni hrabriji pod izgovorom postaju ratnici.

Za čitav tekst, kliknite ovdje.