Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

srenfrderu

Breadcrumbs

Pojave ugrožavanja društva i njegovih vrijednosti javljaju se još od njegovog nastanka. U početku su bili ugroženi, prije svega njihov opstanak, a zatim i njihov društveno-ekonomski, politički i kulturni razvoj. Govoru mržnje posvećuje se posebna pažnja naprosto iz razloga pošto on uvijek može da zaprijeti nacionalnoj bezbjednosti. On može da inicira nasilje između društvenih grupa u jednoj državi ili više država što može da dovede do konflikata, intervencije stranih sila i sukoba širih razmjera.

U govoru mržnje koriste se riječi ili simboli koji vrijeđaju jednu etničku, religioznu, nacionalnu ili rasnu grupu u cjelini, ili koje vrijeđaju pojedince pravljenjem aluzije na njihovo stvarno ili pretpostavljeno pripadništvo jednoj etničkoj, vjerskoj, nacionalnoj ili rasnoj grupi. Govor mržnje može biti direktna prijetnja regionalnoj bezbjednosti i on može da nanese i druge štete pojedincima koji su pripadnici grupe koja je ugrožena, on može postati veliki izvor frustracija građana koje mogu eksplodirati na najmanju provokaciju. Govor mržnje koristi se kao sredstvo kojim se u mobilizatorske svrhe služi jezik politike orjentisane na ućutkivanje ili odstranjivanje oponenata

 

Za čitav tekst, kliknite ovdje.