Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

srenfrderu

Breadcrumbs

Kodeks vrijednosti savremenog bosanskohercegovačkog društva ali i šire, Zapadnog Balkana čini novo uspostavljeni sistem vrijednosti. Voljeti i biti voljen, ali samo unutar vlastitog etnosa čini prvi i temeljni kriterij kvaliteta. Devedesetih godina otpočinje proces vlastite opsesije i narcisoidnosti, uz istovremeni proces animoziteta prema drugim. Bio je to temeljni preduvjet za opstanak unutar postojećih službi sigurnosti, vojske, ali i generalno.

Intezitet animoziteta uvjetovao je samo pozicioniranje pojedinaca. Što je intezitet animoziteta veći i snažniji to su pojedinci brže napredovali i bolje se pozicionirali. Kriteriji poput stručne spreme, iskustva, moralnosti postaju paradigma koju usput u nekoj priči, ili nekom tekstu susrećemo. Veoma je bitno u takvom životnom okruženju ostati „normalan“. Prema temeljnim definicijama devijantnosti: „devijantno ponašanje je ono ponašanje koje odstupa od moralnih, zakonskih i drugih normi“.

 

Za čitav tekst, kliknite ovdje.