Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

srenfrderu

Breadcrumbs

Politička kultura u najširem smislu podrazumijeva onaj dio opšte kulture jednog društva (ili njegovih dijelova) koji obuhvata sistem vrijednosti, uvjerenja, stavova, stilova, simbole, sklonosti i obrasce ponašanja u odnosu na politiku i politička pitanja, odnosno ona pitanja koja se odnose na opšte uslove zajedničkog života u jednom društvu (za naše prilike u dejtonskoj Bosni i Hercegovini) i na izbor pravaca i ciljeva ukupnog društvenog razvoja.

Politička kultura se, za razliku od ideologije, ne može spolja unositi u politički život, jer se ona razvija u dužim periodima učenja i usvajanja iskustava o političkoj sredini i pitanjima koja se u njoj razrješavaju. Stoga politička kultura, kao integralni dio strukture društva u Bosni i Hercegovini i kao jedna od njegovih dimenzija, preko sistema vrijednosti, stavova i obrazaca ponašanja posredno djeluje na tokove političkog života

 

Za čitav tekst, kliknite ovdje.