Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

srenfrderu

Breadcrumbs

Gospodine SCHMIDT, dolazite iz zemlje sjajnih filozofa, mislilaca, književnika, pravnika (Getea, Šilera, Herdera, Lesinga, Hajnea, Kanta...), dolazite iz zemlje gdje je nastao nacizam, koji je stvorio koncentracione logore uništenja. gdje su sistematski i planski ubijani Jevreji i pripadnici drugih “nižih rasa”. Ali dolazite i iz zemlje veličanstvenog Herberta Ernesta Karl Frama (Willy Brandt), koji je znao razaznati kako ideologija nacizma razara ljudskost, kako kod čovjeka razvija egoističnost i nagon za varvarstvom, i koji je imao snage kleknuti u Varšavskom getu i izviniti se čovječanstvu za sve zločine koji su počinjeni od strane nacista u ime veličanstvenog njemačkog naroda.

Gospodine SCHMIDT, vi se sada nalazite u zemlji gdje se ratni logori i stratišta masovnih i brutalnih egzekucija čovjeka pretvaraju u svetilišta, gdje se zločin pretvara u svetost, u zemlji gdje se „najbrutalniji zločinci“ proglašavaju herojima i svecima. Vi ste sada u zemlji gdje „zločin“ postaje delom „etničkog identiteta“ koji definiše „zločin kao nužnost“, što izaziva nesigurnost čovjeka u efekat „pobune i slobode“ što stubokom mijenja odnose između dobrih ljudi ove čudesne zemlje, u kojoj njeni gospodari hoće da učine da „etnički zločin“ izraste u inspiraciju „univerzalnog zločina“, šutnje i pokornosti. Svi vjerujemo da će te znati i imati dovoljno snage i hrabrosti, kao Herbert Ernest Karl Fram, da povučete tu sudbonosnu crtu između zločina, onog koji čini i podstiče na zločin i naroda ove zemlje. Zločin je zločin prećutati.

 

Za čitav tekst, kliknite ovdje.