Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

srenfrderu

Breadcrumbs

Danas je uzdrman globalni lanac vrijednosti liberalnog demokratskog svijeta. Kina je prestala biti ozračje konfučijanske filozofije mira i tolerancije u svijetu. Ruski donedavno „reformistički svijet“ po uzoru na nacističku teoriju „lebensrauma“ razara gradove i ubija čitave narode izazivajući strepnju od globalne nuklearne katastrofe.

Islamski „demokratski“ autoritatni vjerski režimi stali su uz ubilačku politiku ruskih „oligarha“ bez pogovora i upitanosti za budućnost islamske vjerske doktrine. Indijski autoritarni nacionalistički režim razara strukturu građanskih sloboda u jednoj od najstarijih civilizacije na svijetu koja je stoljećima bila demokratski svetionik čovječansta. USA su danas bliže građanskom ratu nego mirnom i progresivnom demokratskom razvoju. Autoritarni nacionalistički režimi u Mađarskoj, Hrvatskoj, Poljskoj, donedavno i u Sloveniji i Slovačkoj, koji su tek ušli u ozračje zapadne liberalne demokracije, s nepodnošljivom osionošću i bezobrazlukom razaraju demokratsko tkivo zajednice evropskih naroda. Svijet je dugo bio u zabludi da ekonomski liberalizam može funkcionirati bez demokratskog političkog liberalizma.

 

Za čitav tekst, kliknite ovdje.