Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

srenfrderu

Breadcrumbs

Globalizacija mijenja način na koji vlade, međunarodne agencije i civilno društvo gledaju na razvoj uopšte i na socijalne politike posebno.

U tom smislu, globalizacija ima značajne i direktne efekte na proces socijalne reforme pomoću kojih vlade, koristeći kombinaciju politika i instrumenata, stavljaju ekonomski razvoj na uslugu ciljeva ljudskog razvoja. Socijalna reforma je tako sredstvo kojim društva štite i unaprjeđuju ljudski život i dignitet, suštinu ljudske sigurnosti. U današnjem globalnom društvu, uništavanje okoline, etnički sukobi, ili nedostatak političke demokratije, su problemi koji ne mogu biti zaustavljeni ili ograničeni nacionalnim granicama, niti se mogu razumijeti bez razmatranja njihovog uticaja na “kako ljudi žive i dišu u društvu, kako slobodno vrše sopstvene izbore među mnogima, koliko pristupa imaju tržištu i socijalnim mogućnostima, odnosno da li oni žive u konfliktu ili u miru“.

 

Za čitav tekst, kliknite ovdje.