Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

Breadcrumbs

Pokušaj iscrtavanja novih geopolitičkih granica u euro-azijskim prostorima, s permanentnim jačanjem autoritarnih vladara, nema značenje okončanja nezavršenih (zamrznutih) sukoba između starih i novih globalnih i lokalnih protivnika. Radi se o pokušaju kreiranja novog prostora za efektnije funkcioniranje populističkih autoritarnih režima izraslih na promjenama neoliberalizma koje su zahvatile svijet krajem prošlog i početkom ovog milenijuma.

Nije više samo nerazvijeni/nedemokratski svijet (?) pun novih autoritarnih populističkih vibracija, frustracija i nagona za latentnim sukobima koji prijete da razore svaki oblik ljudske zajednice u kojoj bi ostalo minimum prostora za prava i slobode čovjeka i slobodnu njegovu volju. „Novi ruski svijet“ nesumnjivo podržan od „novog islamskog svijeta“ i „kineskog komunističkog svijeta“, koji su sve vidljiviji na horizontima 21 stoljeća, sve više sužavaju prostore za dalji razvoj sloboda čovjeka i manjinskih grupa, što vodi sužavanju prostora u kojem bi se mogao garantirati bar minimum ljudskog dostojanstva u 21 stoljeću. Ni najrazvijenije zemlje sa historijskim backgroundom liberalnih demokracija i sloboda nisu uspjele izbjeći zamku populističke demagogije.

 

Za čitav tekst, kliknite ovdje.