Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

srenfrderu

Breadcrumbs

Republika Srpska i BiH ulaze u novu fazu (ne)politike u kojoj treba izaći iz ideoloških rovova. Dramatični sukobi i podjele u političkim strankama, raskoli, pregovori i trgovine rade se ispod žita pa sve bude mutno, sivo i skriveno. Politička korupcija koalicije i izdaje principa u strankama su realnost, dakle koalicije svega i svakoga. Političke kampanje se pretvaraju o orgije emocija u svrhu skretanja pažnje sa stvarnih pitanja, a kako bi se paralizovalo i ono malo intelektualnih, moždanih, umnih sposobnosti. Potrebna je moralna veš mašina za neke političare.

Iskustva iz svih borbi protiv korupcije potvrđuju da nije lako najaviti rat nemoralu u politici i političkoj nemoralnosti i izvući živu glavu. Od legitimnih i razumnih zahtijeva za čistom politikom, mali korak vodi na drugu stranu, u čistunstvu u politici. U politici u Bosni i Hercegovini ima puno luzera, uz dužno poštovanje određenih pojedinaca i grupa, jer živjeti principijelno, pošteno i pametno je najbrži put u siromaštvo, kako to vide neki od političara. To je anticivilizacijsko sa narušenim svim ljudskim vrijednostima. Borba protiv sljepila i neznanja, koja se širi i koja prijeti da poništi sve vrijednosti vraća nas na početak, na pitanje odnosa prema dobru i zlu, prema moralu. U Bosni i Hercegovini neophodan je moralni preporod u svim strukturama i na svim nivoima. Primjer ljudskosti u odnosu na tolika nečovještva nažalost za sada ne prolazi kod mnogih političara. Mala svjetiljka treba da veliki mrak pretvori u ništavilo, i da “zlo dođe i prođe, a dobro se dobrim vraća”.

 

Da pročitate jos, kliknite ovdje.