Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

srenfrderu

Breadcrumbs

Dva ključna rješenja za budućnost čovječanstva su smanjenje ekonomske nejednakosti i siromaštva, kako bi se osigurala pravednija preraspodjela resursa. Smanjenje korišćenja dostupnih resursa uz oslanjanje na obnovljive resurse i smanjenje rasta populacije stanovništva u svijetu veoma je bitna istraživačka znatiželja.

Demokracija na bosanskohercegovački način postala je kroz posljednjih trideset godina paradigma koju čak ni vrhunski profesori najprestižnijih sveučilišta u svijetu ne mogu razumijeti. Teško pitanje i još teže breme koju ova država nosi na svojim leđima. Reformski procesi otpočeli su još tada, daleke 2003. godine zamišljeni kao racionalno rješenje za složene bosanskohercegovačke uvjete. Ključni problemi detektovani su u tri temeljne oblasti: pravosuđe, policija i vojska. Dobro detektovano, kvalitetno osmišljeno ali loše implementirano.

Pravna država je civilizacijska tvorevina, u kojoj vladaju opšte, racionalne i neretroaktivne norme..., treba da osigura dostojanstvo i uspravan hod svakog čovjeka... U pravnoj državi vlast je podjeljena na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, prevashodno radi međusobnog balansa i kontrole. Zasniva se na političkom pluralizmu, nepovredivosti ljudskih prava, pretpostavci slobode na strani individue, odgovornosti i kontroli svakog oblika državne vlasti, te doziranju svakog oblika moći, primarno institutima prava.