Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

Breadcrumbs

Најтежи облик насиља над женама представља фемицид - родно засновано убиство жене од стране мушкарца које је мотивисано мржњом и осећајем надмоћи, који сматра да има право да јој одузме живот. Убиства жена у породици нијесу непозната од постанка људског друштва.

U evropskim kulturološki različitim društvima postoji potreba za pomirenjem prava na slobodu izražavanja sa drugim pravima kao npr. slobodu misli, savjesti i vjeroispovjesti koja bi se katkada mogla takmičiti jedno sa drugim. To je težak izazov jer su ta prava srž demokratije. Član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima navodi da “svako ima pravo na slobodu izražavanja” uključujući i “slobodu mišljenja i slobodu primanja i prenošenja informacija i ideja, bez miješanja javne vlasti i bez obzira na granice”.

Iako je, kao totalitarni režim, fašizam nastao u Musolinijevoj Italiji, a zatim tamo i poražen, ipak je priča o fašizmu još uvijek aktuelna. Pa, i danas. Sasvim razumljivo s obzirom na činjenicu da demokratija, ako se tako uopšte može reći za nju, proizvodi autokratije, a one, ipak, predstavljaju povoljno tlo stvaranja fašističkih tendencija u „demokratskim društvima“. Mnogi smatraju da je fašizam istorijska prošlost, te da je razvoj demokratije nakon Drugog svjetskog rata, sigurnosni faktor koji onemogućava pojavu totalitarnog režima kao što je to fašizam.