Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

Breadcrumbs

Било је то прије равно 46 година. Далеке и прве послијеземљотресне бањалучке 1970. године. Група младих и разбарушених стваралаца, писаца, глумаца, новинара и иних радозналаца покренула је ревију с насловом „Глад сутра“. Били су ту покојни Спасоје Перовић, Мићо Шушница, Славко Баришић, па Никола Вуколић много живи Исмет Бекрић који се сада скрасио у Словенији и, коначно, Ранко Прерадовић. Бавили су се ти људи у ревији свим и свачим, почев од поезије, посредством прозе, преко свих видова критике (које је било за разлику од ововремености), до друштевних тема и дилема. Једна од ових потоњих, рецимо, бијаше питање омладинских радних акција, што бисмо данас могли именовати такозваним волонтерским радом. И још мнго је тога било ту, да се разумијемо, а што је одражавало оновременост. Хоће ли нашим садржајем сада бити одсликана и показана ововременост?

Jedan rad kaže:

Slobodno vrijeme označava vrijeme koje pojedinac ispunjava i oblikuje prema vlastitim željama, bez bilo kakve obaveze ili nužde. To je dio života svakog čovjeka, postoji svakog dana i u svakoj sredini, ali je različito s obzirom na starosnu dob, pol, zanimanje, mjesto boravka, razvijenost sredine...

Веза између књига и људи била је, јесте и биће нераскидива без обзира на степен техничко-технолошког развоја. Тако и књига Безбједност у заједници - дефендолошки, полицијски, понеролошки и полемолошки аспекти која је пред вама, нама, је израз потребе да се стручно и научно објасни и предложи како најбоље планирати, и организовати заштиту, одбрану и безбједност човјека, народа, државе и друштва са свим његовим структуралним и (не)функционалним субјектима. Научни дискурс заштита + одбрана = безбједност потврђује дефендологија као наука о заштити, одбрани и безбједности и то као парадигма владајуће теорије највишег обима која на нов начин дефинише законе структуре и динамике у заштити, одбрани и безбједности.