Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

srenfrderu

Breadcrumbs

Веза између књига и људи била је, јесте и биће нераскидива без обзира на степен техничко-технолошког развоја. Тако и књига Безбједност у заједници - дефендолошки, полицијски, понеролошки и полемолошки аспекти која је пред вама, нама, је израз потребе да се стручно и научно објасни и предложи како најбоље планирати, и организовати заштиту, одбрану и безбједност човјека, народа, државе и друштва са свим његовим структуралним и (не)функционалним субјектима. Научни дискурс заштита + одбрана = безбједност потврђује дефендологија као наука о заштити, одбрани и безбједности и то као парадигма владајуће теорије највишег обима која на нов начин дефинише законе структуре и динамике у заштити, одбрани и безбједности.

Било је то прије равно 46 година. Далеке и прве послијеземљотресне бањалучке 1970. године. Група младих и разбарушених стваралаца, писаца, глумаца, новинара и иних радозналаца покренула је ревију с насловом „Глад сутра“. Били су ту покојни Спасоје Перовић, Мићо Шушница, Славко Баришић, па Никола Вуколић много живи Исмет Бекрић који се сада скрасио у Словенији и, коначно, Ранко Прерадовић. Бавили су се ти људи у ревији свим и свачим, почев од поезије, посредством прозе, преко свих видова критике (које је било за разлику од ововремености), до друштевних тема и дилема. Једна од ових потоњих, рецимо, бијаше питање омладинских радних акција, што бисмо данас могли именовати такозваним волонтерским радом. И још мнго је тога било ту, да се разумијемо, а што је одражавало оновременост. Хоће ли нашим садржајем сада бити одсликана и показана ововременост?

Pred Vama, nama je Zbornik radova Nauka, društvo i neizvjesnost, koji je rezultat uspješno održanog međunarodnog naučnog skupa na temu Bosna i Hercegovina u različitim izazovima prava, ekonomije, sigurnosti, zdravstva, turizma, prometa i sporta u organizaciji Univerziteta modernih znanosti CKM Mostar, Visoke škole Union u Mostaru i naučno-istraživačke organizacije Evropskog defendologija centra za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja iz Banja Luke, 11.6.2021.godine u prostorijama Univerziteta modernih znanosti CKM u Mostaru. Bogatstvo različitosti i puno neizvjesnosti u izloženim stručnim i naučnim radovima obogatilo je ovaj naučni skup, praksu i teorijska dostignuća iz različitih multidisciplinarnih oblasti kao što su pravo, ekonomija, sigurnost, defendologija, ponerologija, zdravstvo, turizam, promet, sport, sociologija, ekologija, međunarodni odnosi, kriminologija i slično, što daje posebnu važnost i kvalitet ovom Zborniku heterogenih i multidisciplinarnih radova.