Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

srenfrderu

Breadcrumbs

Siromaštvo i socijalna nepravda su veliki problem u Republici Srpskoj i BiH. Istorijsko iskustvo pokazuje da se epidemije gladi nisu nikada dogodile u demokratskim zemljama,čak ni u veoma siromašnim,gdje su redovno održavani izbori i gdje su postojali slobodni mediji. Dakle, logično se postavlja pitanje da li je Republika Srpska i BiH demokratska,ili tendira ka nekim drugim obrascima i stilovima ponašanja, npr.autokratskim.

Svijet se svakim danom uveliko mijenja. Pogotovo je to postalo još izraženije u periodu globalizacije, hoćemo reći dominacije, i geopolitičkih kretanja. Pomjeranje i seobe naroda su obilježja vremena u kojem živimo. Stanovništvo je sa mnogih prostora u svijetu, naročito tamo gdje traju krize i sukobi, krenulo u egzoduse, bolje reći na put u neizvjesnost i stvorilo brojne probleme i teškoće sebi i okolini.

Pitanje rodne neravnopravnosti i nejednakosti žena izraženo je i dalje u svijetu u negativnom trendu, bez obzira na energične napore najvećih demokratskih svjetskih sila. Razlika između žena i muškaraca izražena je sa aspekta prava i obaveza javnog prava ali i bračnog prava i u islamskom pravu uostalom kao i kod drugih pravnih sistema. Međutim, da bi se u potpunosti sagledalo i najpreciznije definisalo bračno islamsko pravo potrebno je poznavati Islam, kako jednu od vjera koja propovijeda vjeru u jednog Boga, tako i cjelinski.